Over ons theater
Theater De Storm is hét podium voor Oost-Achterhoek. Al ruim 50 jaar verbindt ze cultuur
met mensen en de maatschappij. De afgelopen decennia veranderde er veel, maar het
doel blijft hetzelfde: een onmisbare culturele ontmoetingsplek zijn voor zoveel mogelijk
mensen. Van entree tot ver in de coulissen voel je de gastvrijheid. Of je nu uit de Achterhoek komt of vér daarbuiten: hier voel je je thuis.
Hier beleef je de avond voor elkaar.
De avond voor elkaar
Theater De Storm is al 50 jaar een solide baken voor cultuur in Oost-Achterhoek. Wij willen een goed verhaal bieden, blikken openen of verruimen én verrassing brengen aan een zo breed mogelijk publiek. De kracht van ons theater schuilt in de verbondenheid met en tussen het publiek. Bij ons vind je positief gelijkgestemden die samen de voorstelling volop beleven; van ontroering en ongemak tot daverende lachsalvo’s. Zo komen emoties tot leven en wordt het gevoel van saamhorigheid versterkt.
We bewegen actief mee met de maatschappelijke trends, de ontwikkelingen in de cultuursector, de verwachtingen van het publiek én die van de artiesten. Verwachtingen die we willen overtreffen door vanuit een breed perspectief en op creatieve wijze invulling te geven aan theaterbezoek. Achterhoekse gastvrijheid, verbinding en gemak zijn daarbij de belangrijkste waarden, naast een gevarieerde en soms verrassende programmering.
Mooi daj d’r bunt!
Totaalbeleving is de norm geworden in een cultuur die behoefte heeft aan het delen van beleving en het ervaren van betekenis. Daar biedt ons theater volop mogelijkheden voor. De sfeervolle horeca en aansluitende arrangementen zorgen voor een compleet verzorgde, gezellige middag of avond uit. Voorpret én nagenieten in de typisch Achterhoekse sfeer, samen met mensen bij wie je op adem komt. De laagdrempelige gezelligheid, het gemak en het elkaar ontmoeten zorgen voor een hartverwarmende ervaring.
Hoe komt De Storm aan haar naam
In december 1888 werd de Vereniging Volksfeest Winterswijk opgericht. Zij realiseerden een eigen gebouw in 1889: Het Feestgebouw. In het gebouw vonden concerten plaats (o.a. The Kinks), hadden vele verenigingen hun plek gevonden én kon Winterswijk natuurlijk haar Volksfeesten vieren.
Helaas werd het gebouw door een enorme wervelstorm op 27 maart 1966 compleet verwoest (hiernaast een foto). Winterswijk gaf echter niet op en bouwde een nieuw Cultureel Centrum waarvoor in juni 1969 de eerste steen werd gelegd. Het Cultureel Centrum opende op 22 augustus 1970 haar deuren.
In de loop der jaren trok het ‘Cultureel Centrum’ steeds meer landelijke artiesten. Daarom werd een prijsvraag uitgeschreven en werd de naam veranderd in Schouwburg De Storm, vanaf 2009 omgedoopt in Theater De Storm.
Panoramaschilderingen Matthijs Röling
Wie Theater De Storm eerder heeft bezocht, zal de grote wandschilderingen in de theaterzaal en feestzaal niet zijn ontgaan. Deze wandtekeningen zijn in de periode 1996-1998 aangebracht door kunstenaar Matthijs Röling i.s.m. Anouk Martijn. De schilderwerken zijn gebaseerd op de geschiedenis van Winterswijk, het gebouw en het theater. In 1998 werden de werken opgeleverd als één van de grootste panorama schilderingen van Nederland.